روستای ابیانه در ۷۰ کیلومتری کاشان قرار دارد .
این روستا به اعتبار آثار و بناهای تاریخی متنوعش در زمره ی استثنایی ترین مناطق ایران به شمار می رود که به طور کامل به ثبت ملی رسیده است . شکوه معماری بومی بناهای قرمز رنگ این روستا، در کنار مناطق دل انگیز و خوش آب و هوا و جلوه ای زیبا به این منطقه بخشیده است .
خانه های روستا تماماً بر روی دامنه پرشیبی در شمال رودخانه “برزرود ” بنا شده است به صورتی که پشت بام مسطح خانه های پایین دست، حیاط خانه های بالادست را به وجود آورده است و هیچ دیواری هم آنها را محصور نمیسازد. در نتیجه، ابیانه در وهلهٔ اول روستایی چند طبقه به نظر میآید که در بعضی موارد تا چهار طبقهٔ آن را می توان مشاهده کرد.
ابیانه دارای هفت رشته قنات است که برای آبیاری مزارع و باغات مورد استفاده قرار میگیرد. گندم، جو، سیب زمینی و انواع میوه به خصوص سیب، آلو، گلابی، زردآلو، بادام و گردو از محصولات ابیانه به شمار می آید . در سال های اخیر قالیبافی در ابیانه رواج پیدا کرده و نزدیک به ۳۰ کارگاه قالیبافی در آنجا دایر گردیده است . در گذشته گیوه بافی از جمله مشاغل پردرآمد زنان ابیانه بوده است که امروزه تا حدی منسوخ گردیده است. مردم ابیانه به سبب کوهستانی بودن منطقه و دور بودن از مراکز پر جمعیت و راههای ارتباطی، قرن ها در انزوا زیسته و در نتیجه بسیاری از آداب و رسوم قومی و سنتی و از جمله زبان و لهجهٔ قدیم خود را حفظ کرده اند. زبان مردم ابیانه فارسی پهلوی با لهجه ی خاص ابیانه ای است که با لهجه های متداول در جاهای دیگر تفاوت اساسی دارد. لباس سنتی آن ها در مردان شلوار گشاد و درازی از پارچهٔ سیاه و در زنها پیراهن بلندی از پارچه های گلدار و رنگارنگ است.که هنوز هم در میان مردمان آن رواج و در حفظ آن تاکید و وجود دارد .
علاوه بر این، زنان ابیانه معمولاً چارقدهای سفیدرنگی بر سر دارند. قدیمترین اثر تاریخی ابیانه آتشکدهای است که مانند دیگر بناهای ده در سراشیبی قرار گرفته است. آتشکده ابیانه را نمونه ای ازمعابد زردشتی دانستهاند که در مناطق کوهستانی ساخته شد است . مهمترین بنا و اثر تاریخی این روستا مسجد جامع است که قدیمترین اثر تاریخی این مسجد ، منبر چوبی منبتکاری شده ای است که در سال ۴۶۶ هجری قمری ساخته شده است.
روستای ابیانه دارای دو زیارتگاه است: یکی مرقد شاهزاده عیسی و شاهزاده یحیی در جنوب روستا که به گفته اهالی فرزندان امام موسی کاظم (ع) بودهاند؛ و زیارتگاه دیگر ابیانه قدمگاه نامیده میشود. از جمله دیگر اماکن تاریخی ابیانه میتوان از خانه غلام نادرشاه و خانه نایب حسین کاشی نام برد.
معروف ترین مراسم ابیانه ، نخل برداری آنان در عاشورای حسینی است که همه ساله مشتاقان زیادی را به سوی این روستا می کشاند .